This page is a translated version of a page Commons:Welcome and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Welcome and have to be approved by a translation administrator.

Vad är Wikimedia Commons?

Wikimedia Commons är ett mediearkiv bestående av offentligt tillgängliga och fritt licensierade bilder, filmer, ljudklipp och andra mediefiler i utbildningssyfte, som är tillgängliga för alla på sitt eget språk. Det fungerar som ett gemensamt arkiv för Wikimedia Foundation alla projekt, men du behöver inte delta i ett projekt för att använda mediefilerna som finns här. Arkivet skapas och underhålls inte av avlönade arkivarier utan av volontärer. Commons målsättning beskrivs på sidan projektmålsättning.

Wikimedia Commons använder samma wiki-teknik som Wikipedia som alla kan redigera. Till skillnad från mediefiler som laddats upp på andra projekt, kan sidor som laddats upp på Wikimedia Commons bäddas in på sidor på alla Wikimedias projekt utan att behöva ladda upp dem igen.

Wikimedia Commons lanserades den 7 september 2004 och uppnådde den 30 november 2006 1,000,000 uppladdade mediefileroch innehåller för närvarande 102 513 654 filer. Mer bakgrundsinformation om själva projektet Wikimedia Commons finns i den Allmänna friskrivningen, på Wikipedias artikel om Wikimedia Commons och dess projektsida på Meta Wiki.

Till skillnad från traditionella mediearkiv är Wikimedia Commons fritt. Vemsomhelst får fritt kopiera, använda och modifiera alla filer här så länge de följer användarvillkoren som angetts av upphovspersonen; detta betyder oftast att ange källa och upphovsperson(er) på korrekt sätt och att publicera kopior/förbättringar under samma licens. Varje individuell mediefils licensvillkor finns på dess beskrivningssida. Själva databasen Wikimedia Commons och dess text licensieras under Creative Commons Erkännande-DelaLika 3.0. Mer information om återanvändning finns på Commons:Reusing content outside Wikimedia och Commons:Första stegen/Bildanvändning.

Bidra

Du bidrar bäst, om du gör det du är bäst på:

Att bidra

Om du är bra på att fotografera, tveka inte att ladda upp dina bilder. Om du är bra på att illustrera, ta en titt på önskade bilder. Är du musiker eller bra på film/teater, kan du även bidra med detta.

Andra sätt att bidra

Detta finns flera andra viktiga saker att göra:

Bidra med din tid

Du behöver inte ens vara en artist eller bra på att skriva. Om du gärna vill skapa ordning i ett kaos, kan du göra god nytta!

Guide

Registrering

För att kunna ladda upp filer till Wikimedia Commons, behöver du vara inloggad. Om du inte redan är detta, kan du bli det genom att klicka högst upp i högra hörnet på texten "Log in / create account". Har du inget användarnamn, ges du möjlighet att skapa dig ett. Emellertid behöver du inget användarnamn om du bara vill redigera på sidor.

Första stegen-guiden

Vår första stegen-guide och våra Vanliga frågor kommer du att ha nytta av efter att du registrerat dig. Däri förklaras hur du kan ändra inställningar (såsom språket), hur du bäst laddar upp filer, vår grundläggande licenspolicy, osv. Var inte orolig för att göra fel. Var djärv, bidra, och utgå från att andra menar väl, så fungerar det utmärkt.

Mer information finns tillgängligt vid Community Portal (engelsk). Du kan ställa frågor på Bybrunnen, och det finns också en IRC-chat på #wikimedia-commons webchat.

Filer på Wikimedia Commons är organiserade i kategorier och gallerier. På Huvudsidan finns en överblick över alla kategorier.

Placera Babel-rutor i din användarsida så andra vet vilka språk du talar och ange dina grafiska förmågor. Alla dina uppladdningar lagras i ditt personliga galleri. Signera dina meddelanden på diskussionssidor genom att skriva ~~~~. Om du kopierar filer från ett annat projekt, se till att använda FileImporter.

Andra tjänster och program:

Om du vill ladda upp en större mängd filer på en gång, kan programmen VicuñaUploader eller Commonist vara till hjälp. Behöver du specifik information om verktyg för att visa eller redigera vårt innehåll; se programvarusidan och verktygssidan.

Vi hoppas att du kommer att uppskatta din tid på Commons!

Wikipedia Wikipedia
Encyklopedi
Wikinews Wikinews
Öppen journalism
Wiktionary Wiktionary
Ordbok
Wikibooks Wikibooks
Hand- och läroböcker
Wikiquote Wikiquote
Citatsamling
Wikispecies Wikispecies
Artförteckning
Wikiversity Wikiversity
E-lärande
Wikivoyage Wikivoyage
Reseguide
Wikisource Wikisource
Källdokument
Wikidata Wikidata
Kunskapsbank
Meta-Wiki Meta-Wiki
Koordinering
MediaWiki MediaWiki
Wiki-programvaruutveckling